זוג שמתארח בשבת חנוכה היכן מדליק

שאלה:

כבר הרב שליט"א
אנו בעזרת ה' נוסעים לשבת חנוכv להורים מחוץ לעיר ועתידים לחזור במוצ"ש,
מה עלינו לעשות בשביל לצאתי יד"ח הדלקת חנוכה למהדרין.
תודה רבה

תשובה:

למנהג האשכנזים, דעת רוב הפוסקים וכן נהגו, שמדליקין בין בערב שבת ובין במוצאי שבת במקום שמתארחים, אולם ידועה דעת הרב אלישיב שליט"א שיש לעשות שליח להדליק בבית הרגיל בין בערב שבת ובין במוצאי שבת, אך לא נהגו כן.

למנהג הספרדים עליך להשתתף בפרוטה ואין להדליק בפני עצמו.

מקורות:

החילוק בין האשכנזים לספרדים הוא שלאשכנזים אף במקום שיש אפשרות להשתתף בפרוטה רשאי להדליק מדין "מהדרין מן המהדרין" להדליק בפני עצמו, אך למנהג הספרדים מצות ההדלקה על הבעל בית, והאורחים עליהם להשתתף בפרוטה [ואין זה קשור למה שכתב הכה"ח סי' תרעז סק"כ שבן אצל אביו וחתן אצל חמיו אינו צריך להשתתף שמדובר באופן שכל הוצאותיו על חשבון האב או החותן ["אוכל קעסט"], אבל מתארח לפי שעה דינו כאכסנאי לכל דבר, ודלא כמי שראיתי מי שטעה בזה], הליכות שלמה (חנוכה, עמ' רלח), אשרי האי"ש חנוכה.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. הגאון רבי שלמה זלמן אויערבאך בספרו מנחת שלמה מתייחס לשאלה זו, וז"ל:
    המתארח בבית אחרים אפילו ליום אחד זהו מקום הדלקתו. ואם נמשכה שהותו שם עד תחילת הלילה הבא כפי שמצוי במוצאי שבת, טוב שידליק שם [ואע"פ שיכול לשוב לביתו ולהדליק, הכי עדיף טפי, שהרי כבר הגיע זמן ההדלקה], ובלבד שישהה שם חצי שעה אחר הדלקתו [ומ"מ אינו צריך לסעוד שם לאחר ההדלקה].