נוסח "הרחמן" בברכת המזון

שאלה:

כשמברכים ברכת המזון, ב"הרחמן הוא יברך" האם אנו מזכירים את כל מי שנוגע בחיינו, או רק מי שאוכל עמנו? לדוגמא, אני אוכל בבית חבר רק אם חברי, האם אני אומר הרחמן הוא יברך את בעל הבית הזה, ואותי, אשתי, אבי, אמי… או רק את בעל הבית הזה? תודה.

תשובה:

א. מברכים את בעל הבית וכן את אביך ואמך ואשתך וילדיך.

ב. מלבד זאת צריך לזכור לכתחילה לברך בברכה המיוחדת של אורח לבעל הבית ("יְהִי רָצוֹן שֶׁלֹּא יֵבוֹשׁ בַּעַל הַבַּיִת בָּעוֹלָם הַזֶּה וְלֹא יִכָּלֵם לָעוֹלָם הַבָּא. וְיִצְלַח מְאֹד בְּכָל נְכָסָיו. וְיִהְיוּ נְכָסָיו וּנְכָסֵינוּ מוּצְלָחִים וּקְרוֹבִים לָעִיר. וְאַל יִשְׁלוֹט שָׂטָן לֹא בְּמַעֲשֵׂה יָדָיו וְלֹא בְּמַעֲשֵׂה יָדֵינוּ. וְאַל יִזְדָקֵּק לֹא לְפָנָיו וְלֹא לְפָנֵינוּ שׁוּם דְבַר הִרְהוּר חֵטְא וַעֲבֵירָה וְעָוֹן מַעַתָּה וְעַד עוֹלָם").

מקורות:

א. אליהו רבא סי' קפז סק"א

ב. משנ"ב סי' רא ס"ק יד, ושעה"צ שם ס"ק יד וס"ק טו.