שואל שהשאיל את האופניים לאחרים

שאלה:

שלום וברכה. שאלה למעשה. ראובן נתן את האופניים לאחיו, ואחיו נתן בהם סיבוב לשמעון, ושמעון נתן בהם סיבוב לכמה מחביריו וביניהם לוי (לוי חשב שהאופניים הם של שמעון). לוי נסע בהם התהפך ונחבל והאופניים ניזקו בהילוכים. כעת ראובן דורש את עלות תיקון הנזק מלוי! לטענת לוי ההילוכים כבר לפני כן לא היו כ"כ תקינים רק כעת החריפה הבעיה. ובכלל אם היה יודע שהאופנים הם של ראובן ולא של שמעון לא היה עולה עמהם, משום הקשר שלו לבין ראובן שאין ביניהם קשר טוב. מה הדין? תודה

תשובה:

שלום וברכה,

לו נקרא שואל ושואל חייב באונסים. ולא משנה אם האופניים של ראובן של שמעון או של ראובן. ולכן חייב על הנזק של האופניים. ואם דברי לו נכונים שהנזק היה ורק החמיר את הנזק, עליו לשלם את התוספת נזק שעשה, ולא את כל הנזק.

בהצלחה.

מקורות:

לכאורה היה ניתן לומר שלוי שלא קיבל רשות ראובן בעל האופניים אלא משמעון, וא"כ נחשב לשואל שלא מדעת שדינו כגזלן ולא כשואל, (נפ"מ לגבי פטור של מתה מחמת מלאכה), אמם חידש הש"ך בסימן עב ס"ק קמ סובר שגם בזה דינו כשואל.