בר מצוה לבן באבלות – מוזיקה

שאלה:

לכבוד הרב שלום רב. א. אב הנמצא באבלות בתוך שנה ראשונה על אמו ובנו עומד להכנס לתורה ומצוות בתוך השנה ומבקש מאביו לערוך לו אירוע בר מצוה באולם כמו שאר חבריו עם תזמורת ונגנים וכו'. ועתה בא האב לשאול כיצד הוא אמור לנהוג במקרה זה. ב. האם חיוב קריאת ההפטרה עם המפטיר חייב להיות בקצב של המפטיר או שאפשר לקרוא בלחש בקצב שלו, לסיים וללמוד עד שיסיים המפטיר?

תשובה:

שלום וברכה

בודאי יש להסביר לנער הבר מצוה שמוזיקה אי אפשר לעשות בשנת אבל, אפשר לעשות סעודה באולם עם כל הידידים אבל לא תזמורת. אם לפי דעתכם הוא לא בשל לענין והענין יכול לפגוע בו ובשמחתו ולבייש אותו וכו', הרי שהמוזיקה אינה הנאה אלא צורך חינוכי נפשי ומותר.

יש לקרוא לאט ביחד עם הקורא כדי לצאת ידי חובה גם בקריאתו, שהרי עיקר הברכה היא על קריאת הציבור, על קריאה בלחש לבד הרי לא מברכים ויש לשומעה היטב יחד עם הקריאה בלחש.

מזל טוב ורוב נחת.