מתי חייבים ללכת ללווית תלמיד חכם?

שאלה:

שלום לרבנים מה הטעם שהיה עדיף ללכת לשיעור תורה קבוע מאשר ללכת להלויה של הרב זצל? אשמח למקור תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

אף שהלכה פסוקה היא שמבטלים תלמוד תורה לצורך הלווית המת, וכאשר הוא תלמיד חכם מבטלים אפילו יש לו כמה אלפים בלוויה, כבר כתבו אחרונים שבזמנינו שאנו דרים בעיירות גדולות וכל יום נפטרים בני אדם וביניהם יש תלמידי חכמים גדולים, לא יתכן לבטל מתורה בכל פעם, לכן סמכו שלא לבטל תלמוד תורה אפילו לצורך הלווית תלמיד חכם. אמת הדבר שבלווית גדול בישראל נהגו שכן לבטל תורה, אבל גם בזה נראה שנהגו יותר בלווית גדול שהיה מנהיג כלל ציבורי, או כאלו שהיתה להם שייכות אליו, ולא בכל לווית אדמו"ר גדול בתורה יהיו הכל סוגרים את בתי המדרשות והולכים ללוויה. מה הכלל? לפי ההרגשה… כלומר מי שבאמת מרגיש קרוב לאיש ולפועלו, הרי הולך, ומי ששואל ואינו מרגיש חלק ולא הכיר ולא מדובר באישיות בעלת השפעה ציבורית רחבה, אם מדובר בשיעוק קבוע נראה היה לי שלא לבטל במקרה ספציפי זה.

מקורות:

ראה רמ"א סי' שסא סעי' א, ולעומתו מחמת הטעמים הנ"ל בשו"ת מנחת אלעזר ח"א סי' כו, וע"ע עמק שאלה פ' ויחי שהחיוב לצאת הוא רק כשרואה את הלוויה אבל אין חיוב ללכת לשם כשאינו באיזור.