מניין ערלה לעצי הדר בוגרים שהועברו ממקום למקום

שאלה:

שלום רב
לפני שנה שתלנו עצי פרי בגינתנו, עצים די בוגרים, בערך בני 5 שנים, גודל 50 ליטר, אבוקדו,מנגו והדרים. העצים נקנו ממשתלה, הובלו יחד עם השק אדמה שלהם על עגלת נגרר פתוחה, אך בעלת משטח מתכת רציף.
להבנתי, על-פי ההלכה, כדי לא להתחיל מניין ערלה מחדש, בנוסף לכל התנאים, המתקיימים אצלי, על הנגרר להיות בעל משטח שיש בו חורים, קרי מרווחים בין הקרשים. באחת התשובות בחיפושיי ראיתי שיכול להיות שגם משטח רציף זה טוב ונשאלת השאלה מה עליי לעשות? האם להתחיל לספור מחדש או שמא אני לא נדרש לספור?
שאלה נוספת, אם הפירות שעכשיו על העץ ( העצים הגיעו עם פריחה רבה עליהם) הם בגדר ערלה, מה עושים איתם? האם זורקים או שנותנים לגוי?
אודה לתשובתכם בנושא
בברכה
עמיחי

תשובה:

שלום וברכה

קראת נכון, הבעיה אינה במעבר על המשאית, למרות שגם שם לכתחילה עדיף שיהיו נקבים של 2.5 ס"מ, כי למעשה נוקטים שכיון שהם שם רק לצורך מעבר ויש להם גוש שיכולים לחיות בו, זה לא מעכב, ראה חזון איש ערלה סי' ב ס"ק יג, וכן דעת הגרש"ז אויערבך במנחת שלמה סי' ע. אבל מה שכן חובה להקפיד, שכאשר העצים במשתלה הם יהיו בעציץ נקוב בשיעור הנ"ל ולא תהיה הפסקה של ריצפה מרוצפת וכדומה בין העציץ לקרקע! לכן אם אתה לא יודע מה היה המצב במשתלה, בלאו הכי יש למנות שנות ערלה מיום נטיעתם אצלך.

בהצלחה

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום רב ותודה על התשובה
    בבירור שעשיתי מול המשתלה ממנה נקנו העצים, הובהר לי כי הם בני 5 שנים לפחות,
    הם נמצאים בתוך עציץ/ שק שחור מנוקבים, עם האדמה שלהם ומונחים על האדמה.
    ( יש באפשרותי לשלוח תמונות איך הגיעו העצים אליי)
    כמו"כ הבחור מהמשתלה אמר לי שהם מודעים לנושא מניין שנות הערלה על פי הדת
    ואמר שיש הרבה לקוחות מהציבור החרדי שקונים שם והתענינו בנושא והתשובה הייתה שלא נדרש
    להתחיל ספירה מחדש.
    בנוסף, אם לא נדרש לספור מחדש, מה הדין של הפירות? כאמור העץ נשתל לפני 10 חודשים, האם מותר ליהנות מהם?
    אודה לתשובתך בנושא
    תודה רבה
    עמיחי