אחריות ועד הבית על נזקי הצפת ביוב בבניין משותף

שאלה:

שלום וברכה.
אני ועד הבית אצלנו בבניין.
לאחרונה היו כמה סתימות בביוב הראשי המשותף לנו ולעוד בניינים.
בעקבות הסתימה הדירות בקומה הראשונה לעתים מוצפות במי שופכין.
פתחנו את הסתימה בשיתוף הוועדים האחרים.

כעת הדיירים בקומה ראשונה אשר לא היו בביתם לתקופה ארוכה וחזרו – הם טוענים שעל הוועד האחריות לשלם על ניקיון ההצפה בתוך דירתם.

לעניות דעתי כיון שמדובר בקומה ראשונה, וידוע שבד"כ כאשר יש הצפה הביוב עולה לתוך הדירות בקומה הראשונה, על בעל הדירה לשלם בעצמו על הניקיון.

רציתי לדעת מה הדין בזה, וכן אם ידוע לרב אם יש הבדל בדין זה בין התורה לחוקי המדינה.
(כיון שהשכנים לא שומרים תורה ומצוות ולא נראה שאפשר יהיה לכוף אותם לדיני התורה בזה)

תשובה:

שלום וברכה,

חובת הועד הבית לתקן את הרכוש המשותף. לגבי נזקים שנעשו לרכוש הפרטי, דינו שווה לאדם פרטי שאירע לו סתימה, והמים הציפו דירה של השכן – שפטור – היות והסתימה נעשתה מאליה, כמו כן ועד הבית פטור מלשלם על נזק שנשעה ברכוש פרטי שלא באשמתם.

בהצלחה.