זמן מוצאי שבת – כמה זמן אחרי השקיעה?

שאלה:

מה הוא החישוב במוצ"ש זמן לאחר השקיעה כלומר כמה דקות לאחר השקיעה

תשובה:

שלום וברכה

באופן עקרוני חישוב צאת הכוכבים הוא נכון ביום חול ובשבת כאחד, אלא שיש שתי סיבות להחמיר יותר בשבת ולכן בלוחות תמיד יהיה הזמן כ35-40 דק' אחרי השקיעה. ראשית, שבת אסורה במלאכה מן התורה וזה דין חמור יותר מחישוב תענית ציבור וכדומה, ולכן, כיון שהחזון איש סבר שבארץ ישראל צאת הכוכבים היא בערך בזמן הנ"ל, במוצאי שבת יש לחשוש לדעתו, ולא לסמוך על המקובל כשיטת הגאונים 13.5-18 דק' לאחר השקיעה. שנית, במוצאי שבת יש מצוה של תוספת שבת. כפי שיש מצוה להוסיף מהחול על הקודש בכניסת השבת כך יש להוסיף בצאתה, וזו כבר סיבה להוסיף עוד רבע שעה לאחר צאת הכוכבים, וכך מגיעים בלוחות השנה לזמן הנ"ל. המהדרים במצוות יחששו לזמן רבינו תם שהוא 72 דק' לאחר השקיעה, ושוב משום חומרת היום הקדוש, וכך נהגו הרבה יראי ה'.

יום נעים.