קשר שנעשה בטעות בשבת

שאלה:

שלום לרבנים עם נמצא קשר חזק 3 קשרים בסינר האם מותר לפתוח בשבת ולמה? 2 האם דבר שמחובר לקרקע בריפיון אע"פ שאין דרכו בכך אבל כבר שבוע כך אנו משתמשים האם מותר כל פעם לחברו ? אשמח לביאור תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

ברור שאין להתיר קשר כפול, כך מבואר ברמ"א בסי' שיז סעי' א. אלא שאם הקשר נעשה מאליו ובטעות, שניסה לעשות עניבה ונעשה קשר, התיר החיי אדם לפתוח, ראה משנה ברורה שם ס"ק כג.

ראה ארחות שבת פרק ח סעי' טז שגם לגבי ידית דלת כתבו חילוקים אלו.