דוגמאות למלאכה שאינה צריכה לגופה

שאלה:

בס"ד

שלום הרב!

אמירה לגוי במלאכה שאינה צריכה לגופה מותרת במקום צורך גדול.
איך אפשר להשליך לימנו דוגמאות למלאכה שאינה צריכה לגופה? (יש את הדוגמא הידועה עם הבור והעפר) אך דוגמא מעשית מה יכול להיות? והאם זו גם במלאכה דאורייתא?

תשובה:

שלום וברכה

הרעיון של מלאכה שאינה צריכה לגופה, הוא שאתה עושה מלאכה ויש לה תכלית אחרת מזו שהיתה במשכן, יכול להיות הרבה דוגמאות לענין, למשל כיבוי נחשב מלאכה שאינה צריכה לגופה, כיון שהכיבוי במשכן היה כדי להטיב את הפתילה. ניקוי בוץ יבש מבגד זה מלאכת טוחן, אבל שאינה צריכה לגופה, ראה משנה ברורה סי' שב ס"ק לו. המשבר כלים בחמתו וזה מרגיע אותו, כתב המשנה ברורה בסי' שטז שער הציון מח שהיא מלאכה שאינה צריכה גופה. ובכלל צידת כל בעלי חי כדי שלא יפריע היא מלאכה שאינה צריכה לגופה כמבואר בסי' שטז בכמה מקומות. כיון שאתה לא צד כדי לאכול אלא כדי להרחיק אותו… ועוד ועוד.