משחק קטאן בשבת

שאלה:

שלום כבוד הרב,
ישנו משחק קופסה בשם קטאן, אשר בו השחקנים מרוויחים כביכול משאבים כמו ברזל, צמר, עץ וכדו' ובעזרתם מקימים ישובים וערים.
במשחק מתקיים בין השאר החלפת משאבים (לדוג' עץ תמורת חימר) בין המשתתף לקופה או בין שני משתתפים. במשק עצמו המהלכים מכונים בשם סחר. חשוב לציין כי אין כסף במשחק.
1. האם מדובר בסחר ובכך המשחק אסור בשבת?
2. האם יש הבדל בין בנים ובנות בעצם המשחק בשבת משום ביטול תורה?
3. לוח המשחק מורכב ממסגרת של פאזל שאינו יוצר ציור מסוים בחיבור אלא הכל ברקע של ים. האם מותר להרכיב בשבת?

תודה.

תשובה:

שלום רב

לכתחילה כל המשחקים מהסוג הזה שיש בהם כביכול מסחר, אין לשחק בהם בשבת, ראה בס’ שמירת שבת כהלכתה פרק טז, אבל ילדים קטנים שמשחקים לא צריך למחות בהם.

גם בנים מותר להם לשחק והם צריכים לשחק כל עוד הם ילדים, וגם אנשים מבוגרים צריכים לפעמים להתאוורר, אסור ללחוץ את הילדים חלילה וחס, ומבוגרים כל אחד יעשה כחכמתו לפי הרגשתו מה נדרש ממנו ומה נצרך לשיווי משקלו הנפשי…

אם אין שום רקע החיבור מאוד עראי אין איסור לחבר בשבת, אבל אינני מכיר מקרוב, אם יש לך ספק שאלי שוב בערב כשאהיה בבית ואבדוק, יש לנו משחק זה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום וברכה
    אשמח לברר:
    א. לגבי המסגרת, מה נהיה? האם מותר להרכיב אותה בשבת, והאם מותר להגיד לקטן להרכיב את זה בשבת (אם כן עד איזה גיל)
    ב. ראיתי כאן באתר שפסקו על מונופול שלילדים עד גיל בר מצוה זה בסדר, האם יש הבדל בין קטאן למונופול? וכן אם אני משחקת עם ילדי נטו בשביל החויה והאוירה המשפחתית, וכל הקטע של המסחר הוא בעיני משחק ואפילו עונג שבת, האם זה מותר