משחקי קופסא בשבת

שאלה:

שלום! לגבי משחקי קופסא בשבת, הבנתי שלאשכנזים מתירים, אבל אני עדיין חושש לגבי איסורים שיתכן ויש בהם, למשל במשחקים שצריך להרכיב משהו, או צריך להוציא קלפים מסויימים ולא אחרים, האם לא עובר על כך בבורר? או מכה בפטיש(או תולדה אחרת) לגבי ההרכבה? או מכייון שזה משחק והכל מתאפס בסוף אין לזה קיימות?

תשובה:

שלום וברכה

ברור הדבר שיש משחקים שמותרים ויש שאסורים… בדרך כלל אין חשש בורר כי משתמשים בכל הקלפים, רק ממינים אותם, אבל בפאזל למשל יש חשש כותב, ובמשחקי מונופול ראוי להמנע [ילדים גדולים לפחות] משום שנראה כמקח וממכר, בנוגע למשחקי הרכבה יש דעות חלוקות: מעיקר הדין נראה שכיון שהם עשויים לפירוק מידי אין בכך כל איסור, וזאת על פי מה שכתב בשו”ע הרב סי’ שיג סעי’ כא לגבי כלי שעשוי לפירוק באותו יום. טעם נוסף נראה לומר בזה לקולא, שכן אבני המשחק כל אחד מהם הוא כלי בפני עצמו שדרך השימוש בו הוא לצורך הרכבה, כך שההרכבה אינה נחשבת בנין הכלי אלא שימוש בו [כך שגם לדעת החזון איש בסי’ נ ס”ק ט החולק על השולחן ערוך הרב נראה להקל בנידון דידן], וכן הוראת רבים מפוסקי זמנינו. אולם, בס’ ארחות שבת עמ’ רפח הביאו בשם הגרי”ש אלישיב שהחמיר בזה בדבר שיש בו הרכבה מהודקת. אם יש לך עוד רעיון לשאלה אתה יכול לשאול מפורט יותר.