שנים שעשו מלאכה יחד בשבת

שאלה:

שלום לרב/נים.

רציתי לדעת בבקשה:

א. מהי ההגדרה המדוייקת לשניים שעשאוה?
ב. ממה הם פטורים ? ומה להלכה האם זה איסור דאורייתא או דרבנן ?
ג. מתי להלכה יהיו פטורים מאיסור ? (שבת צב:)

ואם אפשר מקורות לעיון .

שבוע טוב ומבורך .

תשובה:

שלום וברכה

כאשר כל אחד יכול לעשותה לבדו ועשו אותה שנים יחד, האיסור הוא רק מדרבנן. אבל אם כל אחד לבדו אינו יכול, ממילא זו מלאכה שכך היא הדרך לעשותה יחד, ואם עשאוה שנים מתחילה ועד סוף שניהם חייבים מהתורה.היה אחד יכול וחבירו אינו יכול, זה שיכול אסור מדרבנן, וחבירו חייב מהתורה.

יש עוד הרבה מה להרחיב כאן בענין שנים שעשו כל אחד חצי מלאכה, אבל אין זה המקום לכך.

מקורות:

ראה רמב"ם שבת פ"א הל' טו – טז, ובגדר דין זה שהוא כמלאכה בשינוי ראה אבני נזר יו"ד סי' שצג.