מה היא הבחינה הנקראת "דעת"?

שאלה:

שלום מה זה אומר דעת. פעם שמעתי החיבור בן המוח ללב או שדעת זה מסקנה תובנה ולא סתם ידיעה חכמה. ניראה לי מהפסוק וידעת היום ואז כתוב והשבות אל לבבך כי אפשר להשיב ללב דברים רק שהם ממש ברורים בבחינת מסקנה אז הרים דעת זה בעצם מסקנה שואל כי ישנו פסוק' אוהב מוסר אוהב דעת ושומר תוכחות בער' עכשיו אני יכול למצוא לכם אנשים פרופסורים אינטליגנציה גבוהה ביותר ושהם לו אוהבים מוסר הם בבחינת בער שונא תוכחות לפי זה אפשאר להבין למה כתוב דווקא דעת ולא חכמה אז אשמח שתסבירו לי בדיוק מה זה דעת ואים אפשארי מקורות שיעיין תודה

תשובה:

שלום וברכה

דעת בכל התורה כולה הוא ענין של חיבור, אפילו בקשר בין לאשתו נאמר בתורה "ואדם ידע את חוה אשתו". ממילא דעת הוא תמיד החיבור של השכל לאדם, כפי שציינת וידעת היום והשבות אל לבבך, החיבור הוא זה שגורם ליישום של הדברים בפועל. גם בחכמת הקבלה, יש חלוקה בין הספירות שנקראות מוחין – חכמה ובינה, לספירות שנקראות מידות חסד גבורה תפארת וכו', כאשר החיבור בין שני החלקים האלו הוא על דיי ספירת הדעת שהיא גם חלק מהמוחין. בחכמת הקבלה יש גם בחינה של דעת הנקרא "נשמת הו"ק – ו' קצוות, כביכול הנשמה של השש ספירות שתחתיה מחסד עד מלכות ולא עד בכלל [המלכות יש בה בחינה נוספת שאין ענינה כאן].

יום טוב.