מצות תלמוד תורה בלימוד בהרהור

שאלה:

שלום וברכה,
השאלה שלי היא לא ממש הלכתית אבל היא ממש חשובה לי: במשך היום אני נמצא שעות ארוכות בפגישות עם גויים (אני גר בחו״ל) פעמים רבות יוצא שאני בתפקיד פסיבי בקבוצה ופנוי לגמרי לנצל את הזמן. אני רוצה מאוד ללמוד משניות בזמן הזה ואכן משתדל לעשות זאת, אבל לא שייך להוציא מילים בפה, אני בתוך קבוצה של גויים וחשוב לי לשמור על חזות שפויה… השאלה היא האם בלימוד בקריאה בעיניים ובמחשבה אני מקיים מצוות תלמוד תורה?
ועוד שאלה, אם אני לא מבין קטע במשנה או גמרא אבל פשוט קורא את המילים הקדושות (בעיניים או בפה) האם אז אני מקיים מצוות תלמוד תורה?

בברכת יישר כח רבה,
צבי

תשובה:

שלום וברכה

בודאי יוצאים ידי חובת מצוה זו גם בעיון בעינים, האמירה בפה היא סגולה לזכרון, אבל המצוה מתקיימת גם במחשבה [זו הסיבה שסבר הגר"א שגם הרהור בדברי תורה מחייב ברכות התורה בבוקר, אמנם אחרים חלקו עליו וסברו שאין קשר בין הנדונים, ולא חייבו ברכה על הרהור למרות שיש בכך קיום מצוה]. לימוד תנ"ך בלי להבין הוא ודאי מצוה, לגבי שאר הענינים תלמד משהו שאתה מבין לפחות באופן חלקי, אם אינך מבין גמרא למד משנה או הלכות קלות, אין אדם שאינו יכול להבין בתורה, כל אחד יש לו את חלקו.

בהצלחה רבה!