מי גדול ממי?

שאלה:

מי גדול יותר? ראובן שלומד שמונה שעות ביום ומתבטל בשעתיים האחרות או שמעון שמקדיש את השעתיים היחידות שיש לו ללימוד?

תשובה:

שלום וברכה

לענות מי גדול יותר זו שאלה לא חוקית… כל אדם יש ממנו דרישות שונות בשמים בהתאם לכל המכלול שלו, ולעולם לא נדע לקבוע דברים כאלו… באותה מידה יש לנו לדון מה הכוונה השעתיים היחידות שלו, וכי לא היה יכול לחיות יותר בצימצום ולעבוד רקחצי משרה? הוא היה מת ברעב? אינני אומר שכך נדרש ממנו, זו שאלה תמיד לאנשים גדולים, אבל כשבאים לדון מי גדול ממי יש לזכור שמי שיש לו רק שעתיים ביום ללימוד עובד מן הסתם יותר מידי…

ובגמרא במסכת ברכות [יז, א] "מרגלא בפומייהו דרבנן דיבנה אני בריה וחברי בריה אני מלאכתי בעיר והוא מלאכתו בשדה אני משכים למלאכתי והוא משכים למלאכתו" וביאור הדברים על פי פירוש רש"י כאן ש"אני בריה" מדובר על העוסק בתורה ו"חברי בריה" הוא העוסק במלאכה.

וממשיכה הגמ': "כשם שהוא אינו מתגדר במלאכתי כך אני איני מתגדר במלאכתו [דהיינו שאין אחד מהם מתגדל לתפוס את אומנות חבירו] ושמא תאמר אני מרבה והוא ממעיט שנינו אחד המרבה ואחד הממעיט ובלבד שיכוין לבו לשמים." ופירש רש"י "שנינו – שיש לו שכר לממעיט כמו למרבה" ונמצא שעיקר הדבר תלוי בכוונת הלב לשם שמים.