חיתוך דק דק לאלתר בירק שאינו ראוי לאכילה כשהוא גדול

שאלה:

האם מותר בשבת לחתוך בסכין תפוח אדמה דק דק כדי לאוכלו מיד? מכיוון שתפוח אדמה שלם לא ראוי לאכילה ותפוח אדמה חתוך דק דק ראוי לאכילה בסלט

תשובה:

שלום רב

מעיקר הדין מותר לחתוך ירקות אפילו לחתיכות דקות כפי שרגילים לחתוך לסלט כאשר הדבר נעשה בסמוך לאכילה, אולם לכתחילה כתבו אחרונים שגם בסמוך לאכילה יש לחתוך גדול יותר מכפי הרגילות. לאחר זמן יש בכך איסור גמור של טוחן. אינני רואה הבדל בין ירק שאינו ראוי לאכילה כשהוא גדול, לשאר ירקות, אדרבה, כאשר אינו ראוי לאכילה זו סברא לקולא כמבואר בשו"ע סי' שכד.

מקורות:

ראה רמ”א סי’ שכא סעי’ יב על פי שו”ת הרשב”א ח”ד סי’ עה, ומשנה ברורה שם ס”ק מה, וראה חזון איש סי’ נז שיש אשונים שאסרו מעיקר הדין חתיכות דקות אפילו סמוך לאכילה, וראה ביאור הלכה שם שהגודל הנחשב דק לא מוגדר בפוסקים, אולם כאמור המנהג לעשות גדול מכפי הרגילות.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. לדעת הרמב"ם המובא בב"י כשמדובר בירק שאינו ראוי לאכילה וטוחן אותו דק דק חייב משום טוחן. ואם הוא נאכל חי גם אם תטחן דק דק חשוב רק כמכשיר האוכל ולא ברור שיתחייב משום טוחן ואם בכלל יש בזה איסור. בברכה, ויקטור בוחניק רחובות.