ברכות ההדלקה דרך הטלפון

שאלה:

שבוע טוב!
בעניין הדלקת נר חנוכה ע"י שליח
אדם נמצא בשעת הדלקת נרות במקום שאינו ביתו ואינו יכול להדליק, ויגיע לביתו רק בשעה מאוחרת מאוד בלילה. מעיון בסוגיה אני רואה כי יש צד גדול שהכי טוב הוא להעמיד שליח (שכן) שידליק בשעה הראויה, ואני נוטה לאפשרות הזו. מסתפק לגבי הברכה: אני רואה שלפי הרבה פוסקים השליח לא יכול לברך. אולם מה יהיה הדין במקרה בו ההדלקה תיעשה בשיחת וידאו או בטלפון: האם אז יש יותר מקום לצרף ולאפשר לשליח לברך (בצירוף השיטות שיש שומע כעונה גם בטלפון). לחילופין, האם במקרה כזה יש אפשרות שאני עצמי אברך בטלפון ומיד עובר לעשייתן ידליק השליח בשבילי? האם יש דין שממש יעמוד ליד? חשבתי לדמות זאת למבואר ביורה דעה קכ בעניין טבילת כלים ע"י גוי, שלדעת הפרי חדש שם (ס"ק מ) מברך הישראל גם אם הגוי טובל, וידוע עוד דיון המחנה אפרים שלוחין סימן יא לגבי ברכה על עשיית מעקה). ואולי כאן יותר טוב שלגבי מעשה המצווה יש שליחות לרוב השיטות ואם כן אולי אם אין בעיה של עובר לעשייתן ומברך רגע לפני קיום המצווה ע"י שליח, יש יותר צד שאני עצמי אוכל לברך מרחוק.
בתודה,
ישי אנגלמן

תשובה:

שלום וברכה

ברכה על ידי הטלפון להרבה פוסקים אינה מועילה, כיון שהשומע אינו שומע את המברך עצמו אלא קול של ממברנה.

מקורות:

על שמיעת מגילה דרך הטלפון, הבדלה, ברכת כהנים, לשמוע ברכת כהנים בשידור חי, קול באשה ערווה בטלפון ועוד, ובכולם האריך והרחיב הרב צבי רייזמן בספרו רץ כצבי חלק ב’ בטוב טעם, וגם הביא שם את כל המקורות בדברי הפוסקים שדנו בזה, ניתן לעיין בזה כאן. לגבי עניית אמן על ברכה הנשמעת דרך הטלפון ראה כאן.