ישיבה בסוכה בשמחת תורה – לפוסלה קודם לכן

שאלה:

האם מותר בשבת כאשר שעון השבת כיבה את האור, להרים את המתג בכדי שהאור יידלק יותר מאוחר?

2. האם בהושענה רבה מותר להוריד לסוכה דופן וגם לפסול את הסכך בכדי שהמשפחה יוכלו לאכול בה בשמחת תורה? האם אין בעיה של מוקצה?

תשובה:

שלום וברכה

אסור לעשות זאת. הכלל הוא שכל שינוי בשעון שבת או באופן שהזכרת, מותר רק כאשר מאריכים מצב קיים ולא כאשר מקדימים את שינוי המצב, כלומר, אם השעון כיבה את האור ואני מעוניין שהוא ישאר כבוי כל השבת, יש מתירים להוריד את המתג, אבל לא לגרום להדלקה, ראה כאן בהרחבה.

מותר לפסול את הסוכה לקראת סיום החג כדי שיוכלו לשבת שם בשמחת תורה. ויש שכתבו שאין צורך לפוסלה, ודי בכך שמוריד מהסכך ארבעה על ארבעה טפחים, אף שהיא עדיין כשרה בצידה השני, וראוי להחמיר ולפוסלה.

מקורות:

ראה סוכה מח א, שכאשר אין לו מקום מותר לפוסלה, וראה שם רש"י שנראה מדבריו שמדובר דוקא באופן שנפסלת, וכן הוא במאירי שם, וראה ביכורי יעקב סי' תרלב, אמנם בריטב"א שם כתב שאף שאינה נפסלת די בהיכר חשוב זה כדי שלא יהיה חשש שנראה כבל תוסיף, וכן יש לדקדק מלשון הרמב"ם סוכה פ"ו הל' יא, וכן נראה שנקט בשער הציון שם ס"ק ב, אמנם כאמור בביכורי יעקב החמיר בזה.