שימוש שאתר הפעיל בשבת

שאלה:

שאלני יהודי שמתחזק לאחרונה ביהדותו ודר בארה״ב האם מותר לו להיכנס ביום שישי אחה״צ לאתרים ישראליים מחללי שבת בזמן שאצלו עדיין לפני שבת ובארץ כבר נכנסה שבת. האם יש בכך משום הנאה מחילול שבת?

תשובה:

שבוע טוב,

אין בעיה הלכתית להכנס לאתרים אלו. אין בזה הנאה ממעשה שבת. שהרי האתר פועל לבד, אין צורך לעמוד ולהפעיל אותו. גם האתר שלנו אינו סגור בשבת מחמת הגולשים והמתעניינים מרחבי העולם, הן במערב ששם השבת נכנסת מאורח יותר, והן מהמזרח שהשבת יוצאת מוקדם יותר מבארץ.

אולם כמובן שאם מדובר באתרי חדשות וכדומה שאנשים מחללים בהם עתה את השבת לצורך שידור וכדומה, ודאי אסור, ההנאה אינה קשורה לזמן של הנהנה אלא לזמן של עושה המלאכה.