מים שהתחממו חלקית בערב שבת – להוסיף בהם חום בשבת

שאלה:

מים שלא הספיקו לרתוח לפני השקיעה במיחם
והעבירו את המתג למצב של שבת האם מותר להשתמש במים בשבת?
לציין שכמה שעות לפני כן הרתיחו את המים

תשובה:

שלום רב

אם המים הספיקו להתקרר מהחימום הראשון הוא חסר משמעות, להלכה חוששים שיש בישול אחר בישול בלח שהצטנן.

ולכן, נראה שיש לאסור להוציא מים מהמיחם, שכן אם אני מבין נכון גם במצב שבת ככל שיש פחות מים כך הם מתחממים יותר על ידי הגוף חימום, וממילא נוסף בהם בישול. אולם אינני בטוח שאני צודק שזו המציאות, יש לברר זאת.

אלא שלמנהג האשכנזים יש כאן קולא, שאם התחמם בערב שבת לחום שהיד סולדת בו, כיון שכבר פעם היה מבושל לגמרי ורתח [אף שהתקרר בינתיים לגמרי], מותר בשבת להוסיף בישול אפילו עד שירתח, כיון שיותר מקילים למוך על השיטות שהבישול הראשון לא הסתלק לגמרי, ראה בענין זה בתהילה לדוד סי' שיח ס"ק יז, אבל כאמור לספרדים יש להחמיר.

[במקרה שלא התקרר לגמרי מבישולו הראשון למנהג בני אשכנז בכל מקרה אין בו איסור בישול.]