קשירת ציצית ע"י אשה וקטן

שאלה:

כבוד הרבנים שליט"א
שלום וברכה
האם אשה יכולה לקשור ציציות כשהאיש קושר קשר ראשון?
מה הדין בקטן כשגדול ע"ג?
בברכת כט"ס

תשובה:

לגבי קשירת ציצית על ידי אשה נחלקו הדעות, כמובא בשו"ע בסי' יד סעי' א וראה ברמ"א שם שנהגו להחמיר שלא לעשות על ידן.

בביאור הלכה בסי’ יד סעיף א מבואר שקטן יכול לעשות ציצית לעצמו, ויעוי”ש שגם לאחר שהגדיל אינו צריך להתיר ציציותיו אם יודע שהטילן לשמה. אולם יש שפקפקו בקולא זו של הביאור הלכה, וצידדו שאינו יכול ללבוש ציציות אלו לאחר שהגדיל, ראה שו”ת אבן ישראל ח”ט סי’ סג, שכן קטן אינו יודע לכוין לשמה כדבעי, ולכן המנהג הנכון להדר שאחרי הבר מצוה ילבש רק ציצית שנעשתה על ידי אדם גדול.

לגבי ישראל עומד על גבי ראה משנה ברורה סי' יא ס"ק ח שנחלקו בכך הדעות, וממילא יש להחמיר.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. פתחתי את שו"ת אבן ישראל שם, ואדרבה – הוא כותב שיש להכשיר ציצית שעשאה קטן משום שבסתמא לשמה קאי.
    ולענ"ד יש להכשיר קטן לקשירת ציצית לכתחילה כפי שביארתי בתשובה; אשמח לשלוח אותה אם תרצו.

  2. הוא רק מסכים שם עם הביאור הלכה לגבי קטן לעצמו, אבל לא דן מה לגבי אחרים, והבאנו כדי להראות כמה התלבט ביחס לעצם הדין לשמה בקטן.