שכח יעלה ויבוא בתפילה האם ברכותיו לבטלה?

שאלה:

שלום

אדם ששכח לומר יעלה ויבוא בתפילה וסיים התפילה ועליו לחזור, האם כל הברכות שאמר לבטלה?

תודה

תשובה:

שלום רב

הברכות אינן לבטלה, כיון שאדם שלא אמר יעלה ויבוא בעצם התפלל ויצא ידי חובת תפילה, אלא שבגלל השמטת ההזכרה שמקומה בתוך התפילה עליו לחזור ולהתפלל שוב. זאת בשונה מאדם שדילג ברכה בשמונה עשרה שברכותיו האחרות אכן יצאו לבטלה.

מקורות:

ראה קהילות יעקב ברכות סי' טז – יז.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. אז לפי מה הדין באדם שהתפלל כשהיה צריך לנקביו פחות מכדי פרסה שלא יצא י"ח (בגדולים לפחות – שו"ע צב, א ומשנ"ב ב), האם ברכותיו לבטלה?

    ועוד שאלה בענין אם כבר עסקנו בזה, אדם שהתחיל להתפלל שלא היה צריך לנקביו ובתוך כדי תפילתו נצרך לנקביו באופן שלא יכול להעמיד עצמו כדי פרסה – א. האם יפסיק וילך לשירותים ואז ימשיך מאותו מקום שהפסיק. ב- אם התפלל כך האם גם בכה"ג עליו לחזור ולהתפלל.

    תודה רבה

  2. 1. באופן זה ברכותיו לבטלה כיון שהתפלל תפילה שהיא תועבה.
    2. אם הוא נצרך ביותר בגדר בל תשקצו מפסיק תפילתו, ראה פרטי דין זה בשו"ע סי' צב.

  3. לפי הנ"ל מה הדין באדם ששכח יעלה ויבוא בתפילת מנחה ראש חודש כסלו
    וכשחזר שכח ותן טל ומטר (בתוך שלושים יום)האם נאמר שהתפילות עלו לו מכיוון שהתפילה הראשונה עלתה לו רק ששכח יעלה ויבוא ובפעם השנייה כן אמר יעלה ויבוא
    או שצריך לחזור בשלישית

  4. בענין זה נחלקו הדעות, בשו"ת מהרש"ג ח"א סי' נב כתב שיחזור פעם נוספת, צריך תפילה אחת שלמה על כל פרטיה, אולם בשו"ת הר צבי או"ח סי' נד אכן כתב שנדון זה תלוי בשאלה הנ"ל ולדעת הראשונים שסברו שכל אחת נחשבת תפילה רק היא חסרה הזכרה, יצא ידי חובה באופן שהזכרת, וע"ע מנחת יצחק ח"י סי' מ, משנה הלכות חלק י סימן כט.