ערלה במטע שבשותפות יהודי וגוי

שאלה:

שלום
האם כשקונים עץ מגוי נפטרים מערלה ונטע רבעי?

תשובה:

איסור ערלה נוהג גם בעצים של גוי… השאלה המדוברת, היא כאשר יהודי וגוי שותפים במטע מסויים האם הם יכולים להתנות שבשנות הערלה הפירות יהיו של הגוי ואחר כך יהיו של ישראל, או שזה נחשב כהנאה מפירות הערלה.

מקורות:

על כך שיש ערלה בעץ של גוי ראה רמב"ם מעשר שני פ"י ה"ה טוש"ע יו"ד סי' רצד סעי' ח, כו.

להלכה התירו את חלוקת השותפות באופן הנ"ל, ראה שו"ע שם סעי' יג על פי סוגית הגמרא בעבודה זרה כב א. אבל לא יחשבו את הפירות לפי משקל אלא לפי שנים. הרעיון הוא שחלוקה כזו נחשבת כחלוקת השותפות, וכאילו בשנים האלו הפירות אכן שלו.