הפרדת דפי ספר שנדבקו בשבת

לחברי בית ההוראה הרבנים שליטא
מועדים לשמחה!

ברצוני לשאול לגבי הפרדת דפי ספר בשבת.
פעמים רבות אני נתקל, תוך כדי דפדוף בדפים שדבוקים מעט זה לזה. ודוק, לא מדובר בדפים שהם ממש יחידה אחת, שעל מנת לקורעם ישנו צורך בחיתוך של ממש, אלא לכל היותר בדפים שדי בדפדוף, על מנת לגרום להפרדתם. אני מאמין שלעתים זה נובע מהצמדות של דפים , אולם יתכן שלעתים במקומות שוליים עדיין ישנו חיבור קל בדפים. האם מותר במקרה כזה לדפדף בידיעה שזה מה שיקרה, מצד מכה בפטיש וכו?

תודה רבה מראש

תשובה:

שלום רב

הפרדת דפי ספר שכלל לא נחתכו עד הסוף בכריכיה, אסורה בשבת מהתורה, משום מלאכת קורע ומלאכת מכה בפטיש, שענינה גמר עשיית הכלי, ואפשר שגם מלאכת מחתך אם הוא מקפיד לקרוע במקום המתאים.

אולם אם הדפים הופרדו בתחילה אלא שנדבקו זה לה על ידי טיפת דבק וכדומה או על ידי החום, מותר להפרידם בשבת, כ”כ המגן אברהם הובא במשנה ברורה סי’ שמ ס”ק מה, וזאת כיון שהדיבוק נעשה שלא בכוונה ואין לו חשיבות, ומתחילה היה הספר עשוי כהוגן.

באופן כללי אין סיבה לחשוש שהספר לא הופרד בכריכיה, וזה בדרך כלל ניכר מאוד לעין.

חג שמח.