זמן מוצאי שבת – המשך

שלום
בהמשך ל-

זמן ערבית במוצאי שבת

התעוררו לי מספר שאלות לגבי מוצאי שבת.
1. האם יש הבדל בין צאת הכוכבים לבין צאת השבת (כפי שמתפרסם בלוחות שנה)?
2. בתשובה הנ"ל הוזכרו מספר שיטות (18 דקות, 24, 40) – ע"פ איזו שיטה הולכים בלוחות השנה?
3. האם יש בעיה להגיד לאחר תפילת ערבית אך לפני צאת הכוכבים את הנוסח "המבדיל בין חודש לחול" – אך כמובן עדיין לא לעשות מלאכה האסורה בשבת?

תודה!

תשובה:

שלום רב

זמני צאת השבת המפורסמים בלוחות הם בדרך כלל לוקחים בחשבון את השיטה של 18 דק' + כרבע שבע לתוספת שבת, בערך 35 דק'.

אין טעם להבדיל בזמן שעדיין הוא שבת… בנוסח התפילה יש להבדיל בחונן הדעת, אבל לומר ברוך המבדיל רק אחרי צאת השבת.

שוב, המנהג שלא להתפלל לפני צאת השבת. המנין הראשון יכול להתחיל 10 דק' לפני הזמן שמפורסם בלוחות, כך שיסיימו תפילתם קצת אחרי הזמן שבלוחות – כ40 דק' אחרי השקיעה.