קרעתי בגד בשוגג בשבת / ועוד

בסד
שלום רב שבוע טוב וחודש מבורך
רציתי לדעת האם הדברים הבאים שאציין כאן נקראים לא עלינו חילול שבת .
1. אם לא בכוונה נשפך לי התירוש על מפה לבנה של שבת בשבת קודש .
2. אם נקרע לי בגד לא בכוונה בשבת ?
3. אם הוריי פתחו מים חמים בשבת ולא החזירו למקום את הברז ואני ניגשתי ופתחתי ומים חמים יצאו ממנו בשבת – לא בכוונה.
4. אם נפצעים / גורמים ליציאת דם מהחניכיים באמצעות אכילה של מזון ?

בנוסף לכל אלו רציתי לשאול האם מותר בשבת קודש להשתמש במים חמים מהברז בתנאי שהדוד לא נדלק אלא המים חמים כתוצאה מהשמש או בגלל שבערב שבת לפני כניסת השבת הדוד דלק ואחר כך כבה (לפני כניסת השבת). ומה לעשות במקרים שבהם הוריי משתמשים במים חמים בברז במטבח ואני רוצה ליטול ידיים לסעודה ?
תודה.

תשובה:

שלום רב,

  1. לא. זה קורה בכל בית נורמלי…
  2. לא. אין זה חילול שבת. מלאכת "קורע" זה רק הקורע על מנת לתפור. אמנם גם סתם כך לקרוע אסור, אבל איסורי דרבנן יתכן מאד שנאמרו רק כדי שלא נעבור במזיד ולא למי שבשוגג עבר עליהם (ראה נתיבות המשפט סי' רלד).
  3. לא. אין זה חילול שבת מצידך, את לא פתחת את הברז של המים החמים, אלא בציבור נותר מעט מהמים החמים שהגיעו לשם ע"י ההורים.
  4. אין בזה איסור דאורייתא. וממילא כנ"ל.
  5. אל תשתמשי מהברז של המים החמים בשבת. אבל את יכול ליטול ידיים אחריהם אם את לא פותחת את ברז המים החמיםף למרות שנותר בציבור מעט מים חמים.