הזיק רכב של גוי, אם חייב להודיע לו

שלום כבוד הרב,

אני גר בחו״ל במקום של רוב גוים. אשתי סרטה בשוגג אוטו של גוי שגר בקירבת מקום, הגוי כמובן לא יודע מי עשה את הנזק, השאלה אם אנחנו מחויבים להודיע לו.

תשובה:

שלום רב,

אם אין חשש שהגוי יידע (כגון ממצלמות אבטחה) ויהיה חילול השם, אינך חייב להודיע לגוי.

מקורות:

מחלוקת ראשונים אם יש חיוב נזקים אם מזיק בגופו לממון גוי. בתוספות ב"ק סוף דף ו משמע שאין דיני נזיקין כלל במי שאנו מוגדר 'רעהו', אף לא למזיק בגופו. אבל דעת הרמב"ם והשו"ע היא שיש חיוב לשלם, שהרי כתבו שאפילו שומר שפשע חייב משום שפשיעה דומה למזיק. עיין בשו"ע סי' שא סעיף א. ועיין בחזון איש ב"ק סי' י אות יד ועיין כאן.
לכל הדעות מותר להפקיע את החוב במקום שאין חשש חילול השם. יש לציין שבמקום שהרוב יהודים יש חשש חילול השם, משום שהגוי יניח שיהודי הזיק לו, עיין סמ"ע סי' רסו סק"ג.

בנוסף לכך, יש לציין שאף במזיק יהודי שאינו שומר תורה ומצוות ויש חשש סביר שאם ייוודע לניזוק הוא יתבע את המזיק בבית משפט ויוציא ממנו כסף שלא כדין, אין המזיק חייב להודיע, אלא ינסה להעביר לו את דמי הנזק בדרך אחרת. עיין ט"ז חו"מ סי' שסט סעיף ג.