להציע את עצמו לעבודה בקעמפ במקומו של עובד אחר

כבוד הרה"ג שליט"א שלום וברכה.

האם מותר להגיד למנהל קעמפ להעיף שני בחורים שכבר סיכם וקבע איתם שיהיו מדריכים ולהכניס אותנו במקומם.
ומה הדין אם אמר להם שהמקום שלהם עדיין לא בטוח ולא סגר איתם האם יכולים לקחת את מקומם.
[נ.ב. המדריכים עובדים בשכר כמובן].
בתודה מראש.

תשובה:

שלום רב,

אם המנהל כבר סיכם עם הראשונים יש עליכם איסור גמור לכל הדעות להציע את עצמכם.

אם עדיין לא סיכם, אבל ככל הנראה היו מגיעים לידי הסכם, נחלקו הפוסקים אם מותר לכם להציע את עצמכם. לכתחילה ראוי להימנע מכך.

מקורות:

איסור עני המהפך הוא בשו"ע חו"מ סי' רלז. דעת הפרישה שם סק"א שאף אם לא היה סיכום סופי אסור, אולם בבית יוסף מביא בשם שו"ת מהר"ם מרוטנבורג ד"ק סי' רעז שרק אם כל התנאים סוכמו יש איסור. דעת השו"ע הרב חו"מ הלכות הפקר סעיף יא כשיטת המקילים, אבל בסעיף יב כתב שבעובד יש איסור גם ללא סיכום סופי.