שאלה תכשיטים לאירוע ואיבדה אותם

אישה ששאלה עגילים מחברתה לאירוע, ובזמן האירוע אבדו לה העגילים.
האם האישה תהיה פטורה על העגילים מכיוון שאפשר לומר פה שזה נקרא "מתה מחמת מלאכה" שהרי המלאכה של העגילים כביכול זה להתייפות בעיני האנשים.
והאם יש חילוק בין עגילים לטבעת?

תשובה:

שלום רב,

אם הסוגר של העגיל אינו תקין ולכן העגיל יכול להיפתח ולפול מבלי לשים לב ובעלת העגילים לא הדגישה פרט זה, הרי היא פטורה. אבל אם אין טענה כזאת וכן בטבעת, הרי היא חייבת על כך שלא שמרה היטב.

מקורות:

אם הסוגר אינו תקין ניתן לומר סברת הרמב"ן בב"מ דף צו ע"ב שהביא הש"ך בחו"מ סי' שמ סק"ה. אבל אם הסוגר תקין, יש בכך משום פשיעה, שהרי אדם רגיל אינו מאבד תכשיטים. בנוסף לכך, אפילו לדעת הנימוקי יוסף שם שהפטור הוא משום שגם זה נכלל בזכות שימוש, מכל מקום אם רובא דרובא אינם מאבדים תכשיטים בשמחות, בוודאי שלא ניתן לומר שזה כלול בזכות שימוש.