שפך חול ממגרשו למגרש שכנו

בס"ד
שלום רב,
שכן שלי (מעל מגרש שלי) התחיל לבנות וחפר את מגרשו. את כל החול שפך למגרשי ללא קבלת אישור. כאשר הערתי לו הוא אמר שיפנה כאשר יסיים לבנות את השלד. בסיום בנית השלד לא פינה את החול. שלחתי לו מכתב מעו"ד. השכן חזר טלפונית לעו"ד ואמר שיפנה. אחרי סיום העבודות והרבה בקשות מצידנו הוא הוציא מס' משאיות ממגרש שלי. יש לציין שמדדתי את המגרש לפני שהוא שפך את חול לשם הגשת תוכניות לעירייה. ולכן אחרי שפינה את המשאיות שוב מדדתי את המגרש. המודד קבע שיש עודף של חול ממדידה ראשונה בכמות לא מבוטלת. פניתי שוב לשכן והוא אומר שהוא פינה מה ששפך השאר אינו שלו ומישהו אחר כנראה שפך. שאלתי: 1) על מי חובת ההוכחה כעת – האם אני צריכה להוכיח שאף אחד חוץ ממנו לא שפך את החול או שהשכן צריך להוכיח שמישהו אחר שפך חול בכמות שקבע המודד 2) האם אני יכולה לתבוע את כל ההוצאות שהיו לי (מודד, עו"ד וכו') 3) האם אפשר לתבוע גם את איבוד הזמן שלא יכלתי לבנות? אודה על תשובתכם בברכה

תשובה:

שלום רב,

1) עליך כתובע חובת ההוכחה. אם הייתם מגיעים לבית דין היו חוקרים את השכן, כיצד הוא הגיע למסקנה שכבר פינה את כל החול שלו ועל מה מבוסס החישוב.

2-3) לא ניתן לתבוע.

מקורות:

1) בכל הכחשה הנתבע נאמן. עיין שו"ע חו"מ סי' עה.

2) עיין שו"ע חו"מ סי' יד סעיף ה.

3) מבטל כיסו של חבירו פטור, כן הביאו הפוסקים מהירושלמי בב"מ פ"ה ה"ג.