קביעת יום השנה בחודש אדר שבשנה מעוברת

מתי נחשב יום השנה של ד' אדר אם יש 2 חודשי אדר?

האם היארצייט באדר א' או אדר ב'?

תודה

תשובה:

שלום רב.

אם מת בשנה מעוברת אין מקום לשאלה זו, לפי שבאופן זה יום השנה נקבע בתאריך המדוייק בו מת. אולם, אם מת בחודש אדר שבשנה רגילה נחלקו בכך הדעות: השולחן ערוך סובר שיום השנה יקבע במקרה זה באדר ב', ואילו הרמ"א חולק וסובר שיום השנה במקרה זה הוא באדר א'. ויש מחמירים משום כך לשמור את שני הימים – גם באדר א' וגם באדר ב'.

אולם, אם מת בשנה שלפני השנה המעוברת, סיום הי"ב חודש שלו הוא באדר א', ולכן באותה שנה גם לדעת השו"ע יום השנה הוא באדר א'.

מקורות:

ראה שו"ע סי' תקסח סעי' ז. בשו"ת חתם סופר או"ח סי' קסג הכריע בזה כדעת השו"ע, אולם במשנה ברורה שם נקט שיש להחמיר להתענות ולקיים את שאר מנהגי יום השנה בשני החודשים, ובפרט כשנדר להתענות ביום שמת בו אביו, שאז חייב מעיקר הדין להתענות בשני הימים. על יום השנה במי שהשנה המעוברת היא השמנה הראשונה הפטירה, ראה בית יוסף יו"ד סי' תג..