האם מותר לישראלי לעשות מלאכות לתושב חו"ל ביו"ט שני

בסד

מועדים לשמחה
האם אפשר לבקש מישראל שלא חוגג יום טוב שני להדליק לנו התנור לבשל לזיכוי הרבים? אנו נמצאים בחו"ל

בבקשה אם אפשר לפרט ולהביא מקורות נרחבים.
תודה רבה

תשובה:

מועדים לשמחה.

בן ארץ ישראל המבקר בחו"ל, אף שדעתו לחזור לארץ ישראל לאחר החג ואינו רוצה כלל להשתקע בחו"ל, מיד כשהגיע למקום בו יש קהילה יהודית החוגגת ביום טוב שני, נאסר עליו לעשות כל מלאכה ביום טוב שני ואפילו בצינעה בביתו.

מקורות:

ראה פסחים נב ע"א, שו"ע סי' תצו סעי' ג ובמשנה ברורה שם. וראה בשו"ת שבט הלוי ח"ז סי' סה, שדין זה נאמר הן לגבי מלאכות האסורות מדאורייתא הן לגבי אותן שאינן אסורות אלא מדרבנן, וכן נראה ממסקנת דברי האגרות משה או"ח ח"ד סי' קד, עיי"ש. על הטעמים השונים לכך שאסרו עליו עשיית מלאכה אפילו בצינעה, ראה מג"א שם ס"ק ד. הט"ז שם ס"ק ב מתיר לעשות מלאכה בצינעה וכן כתב המגן אברהם שם בשם המבי"ט, אולם כאמור הכרעת הפוסקים שלא כדבריהם כמבואר במשנה ברורה שם בשם כמה מהאחרונים, וע"ע שו"ת יחוה דעת ח"ג סי' לה.

מלבד האיסור המוטל על אותו בן א"י לעשות מלאכה ביום טוב שני, חל איסור על בני חו"ל לבקש ממנו לעשות את אותה מלאכה, וכפי שנאסר להם לבקש מגוי לעשות מלאכה זו עבורם [איסור אמירה לגוי], כ"כ בשו"ת הרדב"ז ח"ד סי' אלף שכט.