צבעי שהוציא חפצים מהבית לחצר ונגנבו

שלום,
רכשתי דירה, ובדירה היו כמה דברי ערך כגון תמונות שמן ומראה ועוד, שעלו לי כ-1600 ש"ח
הזמנתי לביתי צבעי שיצבע את כל הבית, הוא אמר שיוריד את כל הדברים וישים אותם בצד במקום בטוח.
לאחר שסיים עבודתו, שאלתי אותו היכן התמונות והחפצים, והוא אמר ששם אותם בחצר הבית. (שאין בעיה גדולה להכנס אליה). החפצים לא נמצאו בחצר וכנראה שנגנבו.

הוא טוען שחשב שהתמונות הם דברים שהושארו ע"י בעל הבית הקודם, ושאני אח"כ אחליט מה להשאיר ומה למסור / לזרוק. ועל כן שם אותם בחצר.

מיותר לציין שכל אדם המביט בתמונות אלו היה מבין שהן תמונות בעלות ערך.

הצבעי מסיר כל אחריות מצידו, ולא מוכן להחזיר ערכם של החפצים.

מה דינו של בעל מקצוע מבחינת דיני שומרים? האם הוא נחשב לשומר שכר או לשומר חינם?
מה עלי לעשות?

תשובה:

שלום רב,

סליחה על האיחור במתן התשובה,

יש מחלוקת הפוסקים אם בעל מקצוע העובד בבית המזמין דינו כשומר חינם או כשומר שכר, אבל במקרה זה גם שומר חינם, משום שלהוציא חפצים יקרי ערך לחצר שאינה משתמרת דינה כפשיעה, ואפילו אדם שאינו חייב בחיובי שמירה כלל חייב על מעשה כזה משום שזה נחשב למזיק בידים להעביר חפצים ממקום משומר למקום שאינו משומר.

מקורות:

לעניין אומן העושה מלאכה בבית בעל הבית לדעת הש"ך הוא שומר שכר ולדעת הסמ"ע והמחנה אפרים הוא שומר חינם. עיין בשו"ע חו"מ סי' שו סעיף א, בסמ"ע שם סק"א, בש"ך סק"א ובפתחי תשובה סק"א. בנוסף לכך, לדעת הסוברים שאומן שומר שכר מדין שתופס את החפץ עבור התשלום, ייתכן שסברא זו לא נאמרה לגבי חפצים שאינם קשורים ישירות לעבודה. אבל לומר שאינו שומר כלל לא מסתבר בנידון דידן משום שבעל הדירה כנראה עדיין לא נכנס להתגורר בדירה בתקופת העבודה.

חפצים יקרי ערך אין לשמור בחצר, אפילו לא שומר חינם, עיין שו"ע חו"מ סי' רצא סעיף יג.

הוצאת חפצים למקום שאינו משתמר נחשב למזיק בידים, עיין נתיבות סי' רצא סק"ז.