צפייה בשידורים שהתחילו לפני שבת

האם מותר לצפות במוצאי שבת בשידור ישיר של משחק כדורגל שהחל לפני צאת השבת?

והאם מותר לצפות במוצאי שבת בשעה 10 בלילה בתכנית המסכמת את משחקי הכדורגל (ביניהם משחקים ששוחקו לפני שהשבת יצאה)?

תשובה:

שלום רב.

מותר לצפות רק לאחר שעבר זמן שבו יכולים להפעיל את ההסרטה של המשחק שוב (אינני יודע בדיוק להעריך את זה, אך מסתבר שחצי שעה לאחר צאת השבת כבר מותר).

ובשידורים של קטעים שצולמו בשבת אין לצפות אף אם משדרים זאת בשעה מאוחרת, ראה כאן תשובה בענין זה.

מקורות:

כתב הפמ"ג (בסי' שכ"ה א"א סקכ"ב) דמומר שבישל בשבת בעינן בכדי שיעשו גם למאי דקיימא לן כמו הרמב"ם דבישראל אין צריך בכדי שיעשו, והטעם דדוקא בישראל לא בעינן בכדי שיעשו כמו שכתב המ"א דלא שכיח ולא גזרו ביה רבנן אבל מומר דשכיח שיעשה מלאכה אם כן שייך ביה נמי הגזירה של נכרי שהביא דורון דאסור להנות ממלאכת יו"ט ובעינן נמי בכדי שיעשו. וכן בספר מאור השבת ח"א סי' י"ט הערה סו, הובאה דעתם של הגרש"ז אוירבאך זצ"ל ויבדלח"א הגרי"ש אלישיב שליט"א שדין מחללי שבת הוא כדין נכרי שצריך להמתין שיעור בכדי שיעשו, ואין זה נחשב שוגג. ובוודאי כך נקטינן לגבי דבר שנעשה לצורך אחרים כשידורים אלו.