אספה כסף מהחברות לצורך מתנה ונשאר כסף

אספתי כסף מהחברות לקנות מתנה משותפת ונשארו כמה שקלים בודדים, קניתי בהם שוקולדים לעצב את המתנה ובסוף לא השתמשתי בהם. האם מותר לי לקחת אותם לעצמי או שאני חייבת לבקש רשות מהבנות.

תשובה:

שלום רב,

את חייבת לבקש רשות מהבנות.

אם השוקולדים לא שווים הרבה ואת יודעת בוודאות שכל הבנות יסכימו לתת לך, את יכולה לקחת לעצמך ללא רשות.

מקורות:

עיין בשו"ע חו"מ סוף סי' קפג שאם שליח לא הוצרך להשתמש בחלק מהכסף שעליו להחזיר למשלח.
במקרה שהיתה משתמשת בשוקולדים והיו נשארים ברור שהיתה יכולה לקחת לעצמה, כיון שברור שהבנות לא יקפידו על השאריות. עיין שו"ע חו"מ סי' שנח מסעיף ז עד סוף הסימן. אבל במקרה זה שלא היה צורך בכל השוקולדים, אינו נראה שיש מנהג שהמטפל במתנה לוקח לעצמו. אבל אם היא יודעת שהחברות לא יקפידו, מותר, כיון שניתן לומר שמתחילה נתנו לה את הכסף על מנת כן. עיין שו"ע הרב חו"מ הלכות מציאה ופקדון דין ה שבמקרה כזה אין חיסרון מצד ייאוש שלא מדעת.