לימוד תורה ליד פח שיש בו צואה של תינוק – וליד זקן שמלוכלך מצואה

שלום וברכה,

האם במציאות של חדר אשר ישנה פינה בה נמצא פח/צואה של תינוק/מבוגר נחשב לבית הכיסה ויש בעיה ללמוד שם תורה.
כמובן שלגבי פח הדבר ניתן לשינוי אך לגבי זקן/תינוק כאשר צואתם תדירה והחדר משמש מעין "בית כסא"- ניתן ללמוד דברים שבקדושה.
דרך אגב, הצואה מכוסה מיד בניילון והיא לא נראת לעין באופן ישיר

תשובה

שלום וברכה

דין בית הכסא שייך רק במקום שעיקר ייעודו הוא לצורך עשיית צרכים, אבל חדר שמסתובב בו תינוק או זקן וחולה או שיש בו פח אשפה שיש בתוכו טיטולים מלוכלכים אינו נידון כבית הכסא.

ולכן הדין הוא שאם הפח מכוסה, ולא יוצא ממנו ריח רע, מותר ללמוד תורה, לברך ולהתפלל לידו.

זקן שמחברים לו קטטר, והצרכים שלו נכנסים לתוכו, ולא נודף ממנו ריח רע, ואדם רוצה להתפלל או ללמוד תורה לידו, אם הקטטר עשוי מגומי צריך לכסותו בבגד, ואז מותר ללמוד ולהתפלל לידו, ואם הוא עשוי מפלסטיק מן הדין אין צורך לכסותו, אבל מכל מקום ראוי לכסותו.

אמנם תינוק שלכלך את הטיטול שלו בצואה, ויש ממנו ריח רע, אסור להתפלל לידו, ואם התינוק הוא מלפניו, אסור להתפלל מכל מקום שהוא רואה אותו, ואם התינוק מאחוריו, צריך להתרחק ארבע אמות ממקום שכלה הריח, (בערך שתי מטר).

מקורות

פח מכוסה שאין בו ריח רע מותר להתפלל לידו וכפי שמבואר בספר הליכות שלמה פרק כ' ועיין בשו"ת בצל החכמה ח"ו סכ"ו.

ולענין זקן שחיברו לו קטטר, עיין בספר נשמת אברהם סימן ע"ו הערה ט' בשם הגרש"ז אוירבך זצ"ל.

ולענין הרחקה מטיטול של תינוק עיין בשו"ע סימן ע"ט ובנו"כ שם.