הגשת שתיה ומאכלים על ידי אשה לאיש

שלום רציתי לשאול את הרב הרבה פעמים אני בא לבקר אצל חמותי לבד והיא מגישה לי בנפרד אוכל האם יש בזה איסור של להשתמש באשה,
כמו כן האם במסעדה שמגישה מלצרית יש בעיה אם האיסור הנ"ל.
תודה

תשובה:

א.האיסור לכל הדיעות הוא בהגשת מיני שתיה או מזיגת חלב בכוס קפה וכד', ולגבי הגשת מאכלים, נחלקו הפוסקים אם יש להחמיר, והמנהג להחמיר במקום האפשר.

ב. במלצרית במסעדה אין בכך בעיה כיון שעושה זאת דרך שירות וחובה מבעל הבית ולא כקריבות.

ג. בכל מקרה יש להעדיף שהאשה שמגישה תעשה זאת בשינוי.

ד. אם מכינה לפני הגעתו מותר להכינו שלא בשינוי.

מקורות:

בשו"ע (אהע"ז סי' כא) מבואר שהאיסור הוא בהצעת מיטה בפניו ומזיגת הכוס, וחוץ מזה מבואר שאין איסור כלל בהשתמשות באשה, אולם כמו כן מצינו בהל' הרחקות בנדה (יו"ד סי' קצה) ושם מבואר שנחלקו הפוסקים אם כל שכן שאסור מאכלים בצלחת מיוחדת לו, או שמאכלים מותר להגיש, וכיון שהמנהג להחמיר בנדה בהגשת מאכלים ללא שינוי, הוא הדין בנדון דידן.

וכמובן אם על ידי הבאת המאכלים לא מביא הדבר לידי קירבה יתירה שאסור לעשות זאת אף בלא הדין של איסור השתמשות באשה אלא משום איסור קריבה לעריות

ובדברי הפוסקים מבואר כמה אופנים שאפשר להקל בזה:

א. בערוך השלחן (אהע"ז סי' כא ס"ז) כתב שאם האשה עושה זאת בתורת הכנסת אורחים אין בכך איסור, וכן נהגו, וכן פסק באום אני חומה (סי' כא, ברה כחמה סק"ג) ושלכן מותר באורח שבא, וכן במלצרית. [אולם בקובץ מבית לוי יח, עמ' עד תמה על כך]

ב. בעזר מקודש נטה לומר שבשינוי מותר, וכ"כ בחוט שני (אהע"ז סי' כא עמ' נח) שאם מגישה לפני אורח צריכה להגיש לו בשינוי, אם כי שבאום אני חומה (שם) כתב להחמיר, נראה העיקר להקל בזה.