אוכל מוכן שאינו סגור וחתום בחו"ל

שאלה:

שלום כבוד הרב.

אני גר בחו"ל.
יש לנו בבית כמה קופסות של כל מיני מאכלים, שנמצאים בחנויות כשרות (חנויות עם רק מאכלים שאמורים להיות כשרים).
זה יכול להיות ירקות, אורז, בשר וכו׳.
ויש גם הכשר של רבנות ידועה על התווית הדבוקות על אותן קופסות.

אבל כשראיתי את הקופסות הללו, שמתי לב שהן לא חתומות כמו שצריך לפי הדין.
כלומר, אפשר לפתוח בקלות אותן קופסות וגם לסגור אותן בקלות, וזאת אומרת שניתן בקלות להחליף את המאכל הכשר עם מאכל לא כשר בלי שמישהו ידע!

מה הדין?
האם מותר לקנות מאכלים כאלו?
ולמקרה שקנינו כבר מאכלים כאלו, האם מותר לאוכלם? או עדיף/צריכים לזרוק אותם?

תודה מראש.
שבת שלום ומבורך.
בשורות טובות, ישועות ונחמות.

תשובה:

שלום וברכה

ככל שמדובר בחנות שמושגחת על ידי מערכת כשרות וכדומה. או שיהודי בעל חנות קונה אותם במקום המושגח ומפוקח, אין בכך בעיה. שכן הכלל בידינו שכאשר יש יהודי יוצא ונכנס והגוי ירא להחליף, אין בעיה של בשר שנתעלם מן העין, אבל אם אלו מוצרים שמסתובבים בשוק ועוברים כמה ידיים, ויכול להיות שבכלל היו בבית מסחר של גוי, זה באמת בעיה. אבל אני מניח שזה לא כך. בדרך כלל אריזות כאלו זה רק בחנויות ביתיות של אוכל מוכן ושם יש מערכת כשרות, או אמורה להיות.

כמו כן, אם המוצר ניתן לזיהוי באופן ברור שהוא מייצור היהודי די בכך.

שבת שלום.

מקורות:

שו"ע יו"ד סי' קיח סעי' ה, ז.

שולחן ערוך יורה דעה הלכות מאכלי עובדי כוכבים סימן קיח

סעיף ה

אם שלח על ידי עובד כוכבים, ירך בלא חותם, אם היא חתוכה כדרך שישראל חותכה אחר חטיטת הגיד, כשרה. וכן כל חתיכה שניכר בה ניקור הישראל, כגון בנטילת חוט דידא וחוט שאצל החזה וכיוצא בו. הגה: ושאר החתיכות שעמהן, אם יש לחוש להם שהוחלפו, אסורות (כך דקדק התה"ד סי' ר' /ר"ו/ מאשירי פג"ה). ודווקא בבשר או שאר איסור דאורייתא, אבל אם שלח איסור דרבנן, כגון גבינות שיש לחוש שמא החליפם העובד כוכבים, אם מכיר קצתם שלא הוחלפו, כולם מותרות, אם אותן שלא הוחלפו הם היותר טובים ששלח, דודאי אם החליף היה לוקח הטובים שבהם (שם).

סעיף ז

אם שלח על ידי עובד כוכבים, בלא חותם, אם אותו מקום מעבר לרבים, מותר, שהוא ירא שמא יראנו אחד מהעוברים ויתפוס עליו כגנב. ומיהו לכתחלה לא ישלח על ידי עובד כוכבים בלא חותם.