כמה שאלות באבלות

שאלה:

שלום רב.
אבקש לברר כמה נקודות לצורך השנה הקרובה.
1. השתתפות ביום הולדת משפחתית לילד, ללא מוסיקה, רק לציון התאריך ונתינת יחס לילד ולאכול יחד בבית או במסעדה, ומה הדין לגבי אישה שמציינת יום הולדת
תוך השלושים, ובמשך השנה.

2. השתתפות בשמחת בר מצווה של קרוב משפחה, בתחילת האירוע (לפני השמעת מוסיקה) לצורך אמירת מזל טוב,
כמו כן, ישיבה בסעודה (בזמן שאין מוסיקה).

3. כנ"ל לחתונה של קרוב משפחה בזמן החופה.

4. השתתפות בכינוס של עובדים, הרמת כוסית, ברכות על פירות לקראת ט"ו בשבט (ללא שירים וכד' אלא דברי תורה או דיבורי חול שנוגעים לעבודה).

5. נסיעה לטיול יומי עם המשפחה בחופש, ונסיעה לצימר למס' ימים.

6. כיון שעשיתי קריעה בבגד של יום חול, ויש לי בגד של שבת בלבד, מה הדין בקניית בגד חדש לשבת והעברת הבגד של שבת לחול, האם מותר, ואם כן, האם עדיף לעשות זאת בחג הקרוב, (פסח), או שאפשר אחרי סיום השלושים, ואם עדיף שאדם אחר ילבש את הבגד למשך זמן מסוים לפני, ואם כן כמה זמן?
האם הדבר נכון לכל בגד, וגם לגבי נעלים.

7. השמעת מוסיקה ע"י בני הבית בימי שישי בהכנות לשבת, שהאבל נמצא בבית.

8. השתתפות בקידוש בבית הכנסת בשמחה של אחד המתפללים, כמו כן השתתפות בקידוש של הקהילה, כגון שמחת תורה, או חתן תורה וחתן בראשית.

9. ציון תאריך היארצייט (לצורך עליה לקבר, וקדיש וכד') האם הולכים אחרי הלילה או היום, למי שנפטר אחרי השקיעה, כמו כן, לפי זה, מתי מסתיים 11 חודש?

תודה רבה
וסליחה על האריכות.
בשורות טובות לכולם.

תשובה:

שלום וברכה

1. בחוג המשפחה הגרעינית אין כל בעיה.

2. לספרדים יש להקל לאשכנזים אסור.

3. מותר רק בחופה בתנאי שאין מוזיקה.

4. בעיקרון אסור, ככל שזו מסיבת חברים וכדומה, אבל אם זו אסיפה מקצועית עם מעט כיבוד בצד – מותר.

5. מותר.

6. אני מבין שהכוונה לחליפה וכדומה, זה בגד חשוב שלא קונים בשנת האבל, אם יש צורך מיוחד אז שמישהו ילבש אותה יום יומיים. ספרדים יותר הקלו אחרי השלושים בכל מה שאינו בגד לבן.

7. יש להמנע, ובודאי אם האבל בחדר.

8. נחלקו בזה הדעות, והמיקל יש לו על מי לסמוך. ראה ס' פני ברוך.

9. היממה ביהדות תמיד מתחילה בלילה ומסתיימת למחרת באותה שעה.

בשורות טובות ישועות ונחמות.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בשאילת יעב"ץ ח"ב סי' קעט ואילך מיקל בזה, בפתחי שתובה סי' שצא ס"ק ב, ד מביא את החולקים, באבלות הלך אחר המיקל, ולכן לא אמרתי להקל אלא שהמיקל יש לו על מי לסמוך.