ההלכות הנוהגות לאחר 11 חדשי אבל

שאלה:

שלום.

לאשכנזים,
1. האם עולים לקבר לאחר 11 חודש?
2. מתי מפסיקים את הקדיש, אם למשל תאריך הפטירה היה כח' כסלו בשנה שעברה, האם מפסיקים בכח' חשוון השנה או שכבר בכז' חשוון לא אומרים קדיש?
3. יש הלכות נוספות הנוהגות ב-11 חודש?

יישר כוחכם.

תשובה:

שלום וברכה

1. מנהג יהודי צפון אפריקה לעלות לקבר ב11 חודש, בני אשכנז ורבים מבני ספרד לא נהגו בכך, ואין למנהג זה מקור קדום. עיקר ענין העלייה לקבר הוא ב12 חודש. לכן גם מי שעולה ב11 חודש יעלה שוב ב12 חודש.

2. בכ"ז עדיין אומרים בכ"ח כבר לא אומרים.

3. אין עוד מנהגים כי בעצם כל דיני האבלות ממשיכים כל החודש ה12.

אגב, רבים נוהגים אחרי שבוע הפסקה לחזור לומר קדיש עד סוף החודש ה12 וכך יש לנהוג.

בשורות טובות