נפטר ונקבר בחו"ל – מתי מתחיל השבעה?

שאלה:

שלום רב,
אח של אמא שלי נפטר בחול, אימי לא יכולה להגיע להלוויה כי היא לא צעירה וזה לא מתאפשר. האם אמא שלי צריכה לשבת שבעה בביתה שלה?
האם בסוף השבעה היא צריכה להקיף את הבית כפי ששמעתי שנהוג?
אנו חיים איתה בבית האם ובמידה היא צריכה לשבת שבעה היא צריכה לכסות את המראות וכו?
היא צריכה להדליק נר נשמה לשבוע?
חשוב לי להגיד משהו דוד שלי יהודי אך עם זיקה מאד מועטה לדת כיוון שהוא לא הכיר אותה, יתכן ומשפחתו ירצו לשרוף את הגופה, האם במידה זו עדיין היא תצטרך לשבת שבעה?
מצטער על השאלות פשוט אנו לא משפחה דתית וחשוב לי לדעת.

תשובה:

אמך יושבת שבעה בבית, והיא מתחילה את האבלות מיד ולא ממתינה לזמן הלויה כיון שהיא לא נוסעת לשם.

יש לכסות את המראה לפחות בחדר המיוחד לה.

יש להדליק נר כל השבוע.

הם תינוקות שנשבו ואין משמעות למה יעשו עם הנפטר מבחינתכם.

בשורות טובות ישועות ונחמות.

מקורות:

בשולחן ערוך יורה דעה הלכות אבילות סימן שעה סעיף ב כתב: "מי שדרכם לשלוח המת למדינה אחרת לקוברו, ואינם יודעים מתי יקבר, מעת שיחזרו פניהם מללוות מתחילין למנות שבעה ושלשים ומתחילין להתאבל (ל' רמב"ם פ"א מה"א ד"ו); וההולכים עמו, מונים משיקבר. ואם גדול המשפחה הולך עמו, אף אלו שבכאן אינם מונים אלא משיקבר; וגדול המשפחה היינו דביתא סמוך עליה וגרירי כולהו בתריה, לא שנא אח לא שנא בן קטן; ויש מי שאומר והוא שיהא בן י"ג".

 אמנם בשו"ת משיב דבר ח"א סי' עב כתב, שדין זה אמור דוקא כאשר הנפטר היה בעירם, ועשו את חובתם ביחס לקבורתו, וכיון שגמרו ברגע שעלה למטוס, עכשיו הם כבר באבלות, אבל אם רק שמעו שנפטר בחו"ל, והכל זה רק בידיעה בעלמא, הם גם כן נגררים ותלויים בסתימת הגולל.