הגעלת סיר גדול

שאלה:

שלום לכבוד הרב, לגבי הכשרת סיר שיש בו חשש שנפל על דפנותיו בצד החוץ של הסיר, כמה טיפות של מאכל טרף, האם מועיל הגעלה רק בצד הפנימי של הסיר, כמובן לאחר ניקיון יסודי של הסיר מבפנים ומבחוץ?
בברכה ותודה

תשובה:

שלום וברכה

לכתחילה הגעלת הסיר צריכה להתבצע בתוך כלי גדול שניתן להכניס את כולו לתוכו [אפשר גם לחצאין, לסובב באיטיות את הסיר בתוכו]. ואין להסתפק בהרתחת המים בתוך הסיר, מפני שיש בליעות גם על שפת הכלי, ושפת הסיר אינה מוכשרת על ידי הרתחת המים בתוך הסיר.

כשאין כלי גדול שניתן להגעיל בתוכו את הסיר, יש למלא את הסיר שרוצים להכשיר במים ולהרתיחם, ובמקביל להרתיח מים בתוך כלי קטן, וכשהמים שבתוך הסיר ירתחו, יכניסו לתוכם את הכלי הקטן, והוא יגרום לכך שמים רבים יצאו ויישפכו על כל צידי הסיר ויגעילו את שפתו (עי' ע"ז עו, א; ועי' שו"ע תנב, ו).

מלבד זאת יש לערות מים רותחים מקומקום פועל על מקום ההתזה בחוץ.