זמן הקמת מצבה

שאלה:

הסבא נפטר ועשו לו את המציבה וכבר הכינו את המצבה של הסבתא.
כשהסבתא נפטרה קברו אותה וכבר רצו לכסות עם המציבה אותה (האנשי חברא קדישא). בסוף הם לא עשו זאת והשאירו פתח קטן לבינתיים.
האם זה נכון שזה גורם צער לנשמה לסגור ישר כי הנשמה רוצה ללכת הבית?

תשובה:

לא נכון בכלל, אפשר בהחלט לשים מצבה אלא שיש מנהגים שונים לגבי הזמן המיועד לכך, יש נוהגים בסוף השבעה ויש נוהגים שאז רק עושים בטון, אבל מצבה רק בסוף השלושים וזה המנהג הרווח, ויש נוהגים לעשות מצבה רק בסוף השנה.

מה שלא שמים מצבה עד סיום השבעה, הטעם באר"י בס' נגיד ומצווה הוא שהציון על הקבר הוא כעין כסא ומושב לאורות המקיפים, והם לא נשלמים עד לאותו הזמן, ולא בגלל שהיא רוצה ללכת הביתה, אין שום דבר גשמי שמסתיר על דבר רוחני ומונע ממנו משהו.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. זה שהמנהג הרווח בשלושים אינו אומר שמנהגים אחרים לא טובים, אף שראוי לעשות כפי המנהג.
    לא כתבנו כלום על מזיקים, כתבנו על אורים גבוהים, שיש להם תועלת במצבה וכיון שהם לא נשלמים עד השלושים, אין להם צורך בכך.
    למעשה לא הייתי שם מיד אלא מקפיד על מנהגם של ישראל.