דיני ערב תשעה באב

שאלה:

בס"ד
שלום רב
1. האם מותר להמיר בדואר, דולר לשקל בתשעת הימים וכן בערב ט' באב לפני שנכנס הצום?
2. מה אסור לעשות ב ט' באב ?
3. מדוע לא אומרים תחנון ב ט'באב , הרי זה יום אבל על החורבן הנורא שקרה בגלל חטאי עם ישראל?
4. בכל שנה , בט' באב הורדתי את המזרן מהמיטה ושכבתי על המזרן שהונח על הרצפה , האם מותר להפסיק מנהג זה? מותר לשכב על המיטה כרגיל?
5. נטילת ידיים בבוקר ט' באב, עד סוף האצבעות בלבד? עם מים בלבד? אסור כלל להשתמש בסבון למטרת ניקיון ולא להנאה?
6. מותר לכבס בגדים כרגיל כבר מצאת הצום ?
7. ב י' באב אחרי חצות היום מותר לאכול עוף?
8. רחצת הגוף בחמין, כולל הסרת שיער הגוף, וגזירת ציפורניים מותר לעשות ב י'באב (יום שישי) לפני חצות היום? או שיש עניין להמתין לחצות?
9. במוצאי ט'באב השנה כשחל ביום חול, לאישה מותר מייד לשטוף פיה וידיה ולאכול ללא שום תפילה?
10. הסעודה האחרונה בסמוך לכניסת הצום, יכולה להיות ממש עד 5 דקות לפני תחילת הצום? ויש לאכול בה רק ביצה קשה? האם מותר 2 ביצים?
תודה מראש.

תשובה:

שלום וברכה

1. מותר.

2. כבר התכתבנו בענין בעבר פעמים רבות, אם יש שאלה ממוקדת תכתבי.

3. אנחנו מצפים שיום זה יהפוך לששון ולשמחה ולמועד גדול. כלומר, הזמן מעצם מהותו מיועד ליום טוב, ולא סתם ליום חול רגיל, וכשיבוא משיח כך יהיה בעז"ה. דוקא בגלל היותו יום גדול, היתה מידת הדין מתוחה בו יותר ונחרבו בו בתי המקדש.

4. מותר לשכב על המיטה, יש נוהגים להפחית איזה כרית או משהו אבל מי שקשה לו להרדם כך יישן רגיל.

5. נכון.

6. השנה מותר בגלל שזה ערב שבת.

7. נכון, את אשכנזיה ומותר לך עוף מחצות היום.

8. אפשר לפני חצות ויש מקילים כבר בלילה.

9. מותר.

10. עדיף להקדים עשר דקות כדי שלא להתקרב מידי לשקיעה. אפשר לאכול כמה ביצים שרוצים, וכמובן גם לחם וירקות, ההגבלה היא רק על מספר התבשילים.

שנזכה לגאולה שלמה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. במספר 6, כיבוס הבגדים, מותר ללא הגבלה או שזה רק בגדי שבת? ובימינו שזה לא לוקח יום שלם, יש מכונות כביסה, ויש נידון בפוסקים האם תקנת עזרא להקדים את הכיבוס ליום חמישי עדיין קיים בהתחשב בנתונים הנ"ל, עדיין יהיה מותר לכבס כרגיל לפני חצות? או שמא ככל שניתן לעשות כיבוס מהיר ותוך חצי שעה יש בגדי שבת מוכנים אין להקל?

    אגב, לעניין תחנון בת"ב, שמעתי פעם שיעור ארוך שבין הדברים הרב שם ציטט את דברי המדרש שאילו היינו זוכים היינו קוראים "כי ביום הזה יכפר עליכם". שהתוכנית המקורית הייתה שיו"כ יחול ביום זה. אלא שלא זכינו וזה נקבע לת"ב ויו"כ נדחה. ולכן גם ישנם את כל החמישה עינויים. למרות שעשרה בטבת שיש בו חומרא יותר גדולה מת"ב, שאם היה חל בש"ק לא היה נדחה, עדיין אין בו את חמשת העינויים