עניית אמן אמן פעמיים

שאלה:

שלום לרב, מותר להגיד אמן הרבה פעמים כמו שנהוג כשמישהו מברך אותך או שצריך להגיד אמן אחד בסוף? מותר להגיד אמן אם אני לא מבין מה המברך אומר ולא נעים שאולי אני יראה כמזלזל בברכה.? תודה.

תשובה:

אם כל ענייה מתייחסת למשהו אחר, כגון שהוא מברך אותך, תהיה צדיק! אמן! ויהי לך חיים טובים! אמן! וכו' זה ודאי בסדר. כאשר הוא מברך אותך ברכה אחת לומר פעמיים אמן זו בעיה, ואם אומרים אמן ואמן בו', יש להקל, בפרט כאשר יש לברכה שתי משמעויות, שיאמנו הדברים וכן יהי רצון.

מקורות:

ראה רמ"א סי' סא סעי' יב. ומשנה ברורה שם ס"ק כח כתב:

 ב"פ אמן – דגם זה מחזי כשתי רשויות ועיין במ"א שמיקל בדבר אבל האחרונים הסכימו לאסור ואם הוא אומר אמן ואמן שרי כדכתיב ברוך ד' לעולם אמן ואמן ועיין בפמ"ג שכתב דבר חדש בזה והוא דיש תרי גווני אמן אחד שאני מאמין ומחזק שכן הוא האמת והשני שהוא פי' של בקשה ר"ל שיאמנו הדברים וימלא משאלותינו וא"כ בברכה שיש בה שני ענינים על דרך משל רפאנו ד' ונרפא רופא חולי וכו' שפיר י"ל ב"פ אמן. ואם נזדמן לו לענות על ב' דברים אפשר דאמן אחד יעלה לכאן ולכאן ואם יאמר אמן ואמן עדיף טפי: