אירוח בשנת אבל / תפילה לפני העמוד

שאלה:

שלום.

כמה שאלות בדיני אבלות לאשכנזים.
א. אם כבר התפללתי לפני העמוד וכעת אני נמצא בבית כנסת ושומע שאומרים קדיש יתום ממניין אחר, האם אני צריך להגיד גם קדיש?

ב. האם בשנת האבל מותר לארח או להתארח אצל בני משפחה ( לא הקרובה ממש אלא בני דודים) מדובר על קרובים שפעם בכמה זמן אנו עושים סעודת שבת/חג משותפת, רק סעודה ללא לינה.

ג. אם לא הספקתי להגיע בזמן לתחילת התפילה , האם ראוי לפחות להחליף עם החזן שכבר עלה לפני חזרת השץ כדי שאני אהיה השליח ציבור מחזרת השץ והלאה?

ד. אם אני מתפלל במניין ספרדי מנחה, ששם אומרים לפני עלינו לשבח, למנצח, ולאחר מכן קדיש. האם אני צריך לומר שוב קדיש לאחר עלינו לשבח?

יישר כח גדול.

תשובה:

שלום וברכה.

1. אין צורך לומר קדיש עמהם.

2. אם יש ביניכם יחסים קרובים מאוד וזה רק שתי המשפחות, ואתם נוהגים בכך הרבה, יש להקל, בפרט בשבת. בדרך כלל מקילים רק במשפחה הקרובה ממש. ראה כאן בהרחבה.

3. אם הוא מסכים לכך ברצון זה בסדר גמור, אבל אין לו חיוב להסכים אחר שכבר זכה במצוה.

4. ודאי שלא, הרי מנהג המקום שלא לומר קדיש אחרי עלינו רק לפני.

ערב מבורך.