האם יש חיוב לכבס לכבוד שבת / תקנת עזרא

שאלה:

שלום

עזרא תיקן לכבס בגדי שבת עבור השבת.

אם שבוע אחד לא כיבסתי, אז עברתי על 'לא תסור'??
כמו מי שנגע במוקצה בשבת?

תשובה:

חלילה. עזרא לא חייב לכבס מה שלא צריך לכבס, אלא תקנתו היתה שמה שצריך לכבס יכבסו ביום חמישי, ונחלקו הדעות האם תקנתו היא שיכבסו בחמישי את מה שצריך או שלא יכבסו בשישי, וזה העיקר, אבל לשני הצדדים אם לא צריך לכבס אין חיוב לעשות זאת…

מקורות:

על עיקר תקנת עזרא אם היתה לכבס בחמישי או שלא יכבסו בשישי נחלקו הדעות, ראה רא"ש ב"ק פב א שנראה ממנו שיש איסור לעשות זאת ביום שישי, וכן נקט המגן אברהם בסי' רמב ובמחזיק ברכה שם, ולעומתו ברמב"ם פרק ל שנראה שעיקר התקנה היא לכבס בחמישי כדי שיהיו לו בגדים נקיים לשבת, וכן נקט במטה יהודה, ומכל מקום ההוראה המקובלת היא שבשעת הצורך ניתן להקל בזה בזמנינו שהכביסה נעשית בנקל על ידי מכונה.