הפעלת מכונת כביסה לפני שבת שתמשיך פעולתה בשבת

שאלה:

האם מותר להפעיל מכונת כביסה לפני שבת כך שפעולתה תסתיים בשבת?
(ראיתי בספר הלכות-קרוב שמותר, ולפלא).

תשובה:

שלום וברכה

למנהג האשכנזים ודאי אסור, כל פעולה כזו כיון שהיא כרוכה ברעש זה נקרא "אוושא מלתא ואסור". גם למנהג הספרדים ודאי יש בזה זילזול בכבוד השבת ויש להמנע.

מקורות:

בענין זה יש להבדיל בין מכשירים שרגילים להפעיל אותם באופן כזה, כמו מזגן ותאורה, שבזה אין כל בעיה, לבין מכשירים שבדרך כלל אינם מופעלים כך, כמו מכונת כביסה מייבש בלנדר ושואב אבק, ולכן יש בהפעלתם מערב שבת משום "אוושא מלתא" שאסר הרמ"א בסי' רנב סעי' ג, ויש בזה גם זילותא של יום השבת. בענין זה דנו מה קו הגבול, בשו"ת ציץ אליעזר בכמה מקומות דן לגבי הפעלת ממטרות על שעון, אחר שהיום רבים כבר נוהגים שכל מערכת ההשקייה ממחושבת ללא מגע יד אדם וכן על זה הדרך, אבל הכלל בזה הוא כדלעיל.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. מחילה מכבודו למנהג הספרדים בהחלט מותר ואין בזה כל זילזול בשבת שהרי שו״ע כתב במפורש שמותר לתת חיטים לתוך רחיים לפני שבת אף שהם ממשיכות לטחון בשבת מותר. ואף על פי שמשמיעה קול מותר (וכמדומני שבכל סימן רנב בבית יוסף לא כתוב את המושג זילותא דשבת) אגב לדעת הרב עובדיה גם מותר ובמקום צורך גדול התיר אף לאשכנזים