חוב ושמיטה

שאלה:

שלום,
אם אדם קיבל ממוסד מסויים יותר כסף ממה שאמור להיות, וגילו את זה לאחר כמה חודשים. עשו חשבון וקבעו כמה הוא צריך להחזיר אבל לא נקבע מועד. כל פעם הוא פרע קצת .
האם זו הלוואה שנשמטת בסוף השנה?

תשובה:

שלום וברכה,

אם לא קבעו שזמן הפירעון יהיה אחר השמיטה, אלא הוא משלם את חובו בתשלומים, השמיטה משמטת.

בהצלחה.

מקורות:

שמיטה לא משמטת חובות שאינם הלוואה. ולכן אם התברר שנתנו כסף בטעות השמיטה לא משמטת. אלא שאם תבעו את החוב נחשב שזקפו במלווה והשמיטה משמטת. אם קבעו שהפירעון יהיה אחר השמיטה, אין השמיטה משמטת. אולם אם לא קבעו את הפירעון אחר השמיטה, אלא שהחייב לא יכול להחזיר את חובו בבת אחת ומחזיר את החוב בתשלומים, אין זה מלווה לעשר שנים, כיון שאם יהיה לו את כל הכסף מיד חייב לשלם מיד, ולכן השמיטה משמת.